Olof Palme

Palmemordet:

Palmemordet är intressant på många sätt. Jag roas av mordutredningen på Olof Palme, allt skitsnack, rykten, mörkläggande, misstagen, konspirationsteorier, samt alla förståsigpåare, experter och en uppsjö av olika "tyckare". Påstår inte att jag vet något, utan jag försöker enbart att titta på fakta och utifrån dessa dra slutsatser. Problemet i detta fall är att det inte finns någon teknisk bevisning förutom de två kulor som hittades efter mordet.

Varför:

Jag skriver om denna mordutredning, inte för att andra ska tycka som jag, utan för att jag måste få det ur mig. Tänker spalta upp detta mycket noggrant och sakligt, så som jag uppfattat det hela.

Händelser:

Makarna Palme promenerade från bostaden på väg till biografen Grand via tunnelbanestation Gamla stan.

Biografen Grand
Här händer det grejer... Roger Östlund som är allmänt känd i den under världen som missbrukare och småtjuv, (kallad Marlon Brandy), befann sig vid Grand för att ringa ett samtal till knarkhandlaren Sigge Cedergren från en mynttelefon. Oklart om vilken tid, då det finns flera utskrifter av denna avlyssning. Samtalet varade dock i ett par minuter.
Roger hade bevisligen varit på Grand, och därefter tagit en taxi till Röda rummet, där han sökte efter ett plåster och uppträdde allmänt förvirrat. Piketpolisen kom därför och visiterade honom, strax efter mordet. I detta läge blev inte Östlund intressant - han kom dock att bli det ett par år senare, då han pekade ut Christer Pettersson som enligt Roger skulle ha "stått och tryckt näsan mot dörrarna till biografen som om han sökte efter någon".

Andra vittnen,

har också lämnat uppgifter om en man som stått och stirrat utanför biografen, och några vittnen hade också sett en man som stod utanför Grand och spanade, men blev inte kallade som vittnen. Kanske för att de inte hade beskrivit honom som Christer Pettersson? Kanske finns det då två Grand-män?

Trots det var minus 6 grader kallt, snålvind och snöigt, bestämde sig paret Palme för att gå hem.

Det var flera som kände igen Palme på biografen. Komikern Robert Gustafsson satt snett bakom honom. Björn Rosengren var också på samma föreställning och snackade lite med Palme, och utanför biografen sluter parets son upp med flickvän, och de samtalar en kort stund. Sedan går paret Palme söderut längs Sveavägen. Ingen lägger märke till att paret är förföljt. Några hundra meter längre fram vid Adolf Fredriks kyrkogård går de dock förbi en korvhandlare som senare vittnar om att han sett paret Palme, och att en man följde efter dem. Denne man skall enligt korvhandlaren ha varit Christer Pettersson.

Paret Palme sneddar därefter mot Sveavägen för att Lisbeth vill titta i ett skyltfönster. Hon tittar några sekunder, därefter fortsätter promenaden mot Hötorget. Då de kommer fram till Skandiahuset, Sveavägen 44 är det bara några sekunder kvar innan dådet kommer att ske.

På Sveavägen var det rejält med trafik, det var fredagkväll och lönehelg. Klockan är 23.21. En bil står parkerad på Tunnelgatan i korsningen till Sveavägen. En passagerare är på väg att hämta ut pengar ur en automat (tiden för detta är noterat). Dock oklart vilken exakta tiden var eftersom maskinen visade fel.

En taxibil har stannat för rött ljus i korsningen, han noterar tre personer som går och samtalar. Precis när han får grönt ljus hör han en knall.

Mördarens flyktväg

Mördaren hölstrar vapnet, tar ett steg tillbaka och springer från platsen. Lugnt och försiktigt enligt de flesta vittnerna.

Första polisbil på plats

Gösta Söderström var den första polismannen på brottsplatsen. Han hävdade till sin död att han fick larmet 23.28. Kort därefter kom en piketbil och sprang upp för Tunnelgatan och trapporna upp på Brunkebergsåsen. Sista kända vittnet, Yvonne N.,

 

Ödesdigra misstag:

  • Rikslarm om mördaren gick ut flera timmar efter mordet.
  • Stockholm stad spärrades inte omedelbart av.
  • Avspärrningen på brottsplatsen var för liten.
  • Inga skoavtryck togs.
  • Inga hundra sattes in för sök.
  • Varken Sveriges radio, regeringen eller ÖB informerades.
  • Larmet gick inte ut till samtliga polisbilar.

Men vi  måste gå tillbaka i tiden, till kl 23.15

 

 

Christer Pettersson                                                    Cigge Cedergren

Christer Pettersson är den enda personen i världen som är friad från mordet på Olof Palme. Till höger Cigge Cedergren, spelklubbsägare, Oxen.