Om mig

Livsnjutare, författare och webmaster. Det är svårt att beskriva sig själv. Men jag är en stor livsnjutare. Tror att jag uppfattas som ganska trevlig, även om jag kan vara rätt bufflig. Jag har kort stubin, och det märks ofta. Jag är kristen men sympatiserar med Buddismen. Religioner tycker jag är ett enda stort hyckleri. Buddismen är ingen religion utan mer ett förhållningssätt. Vidare tycker jag ej om köer, eller då cirklarna störs för mig. Älskar snus och mjölkstuvade makaroner. Är rätt vanlig skulle jag tro, men ändå kanske inte. Trotts mina 48 år känner jag mig mycket ung i sinnet och har mycket kvar att ge. https://andre-roslund.se/kontak/
Jag är född och uppvuxen i Luleå, en stad jag sällan besöker numera. Men jag känner stark samhörighet med Norrbotten och vill absolut tillbringa tid ännu längre upp i landet för dess fantastiska natur. Tänk att få ro ut i en gammal eka, meta abborre och ha med matsäck… Politik har intresserat mig redan som ung; och nu som vuxen kan jag inte förstå vissa ideologier i ett samhälle som sägs vara demokratiskt. Jag är emot EU som den överförmyndarstat den blivit. Anser att Miljöpartiet är det värsta parti efter Vänstern, ja förutom FI, men dem existerar ju inte, tack och lov.

Vill besöka Nikkaluokta igen, helst vintertid.

Mina intressen

Livsnjutare, författare och webmaster. Utan konst skulle jag vara själsligt död, måste få titta på konst, samla och skriva. Jag har gett ut några böcker, och just nu skriver jag på en ny bok. Tycker också om att resa, laga mat och lära mig nya saker. Tycker inte om att sitta i bilköer, dela rum med främlingar, eller då wifi strular. Eller när jag inte blir insläppt i Sverige då jag befann mig på Kastrup men glömt id-handlingar. Mest förbannad blir jag på mig själv att jag aldrig laddar telefonen och att jag fortfarande inte lärt mig öppna ett Iphone konto. Verkar som att det är lögn i helvete för mig. Apparna ligger huller om buller och det jävlas hela tiden. Totalt nervsjuk blir jag när telefonen liksom vrider sig ett halvt varv. Då är jag nära på att få ett epileptiskt anfall, innan den rätar till sig.

Älskar konst och auktioner. http://www.norrlandsauktionsverk.se

Älskar konst, men inte att gå på museum och stirra mig blind på 1000 konstverk på samma gång. Konst för mig är inte bara tavlor, utan statyetter, knivar (samiska) möbler, smycken och mycket annat. Älskar några norrländska konstnärer lika mycket som Anders Zorn. Jag är en livsnjutare som tycker om att se mig omkring, filosofera och diskutera. Oavsett det sker i Stockholm eller på landsbygden i Lettland så trivs jag, huvudsaken jag upplever nya saker hela tiden. Och att jag har snus och kaffe nära till hands. Bengt Lindström har jag skakat hand med 1982, älskar det avtryck han lämnat efter sig. http://www.bengtlindstrom.com/vaelkommen/bengt-lindstroem/biografi/

Resor

Riktigt älskar att flyga, vara på en ny flygplats, äta god mat, vänta på flighten. Själva flygningen är kul med och förhoppningarna om att resan blir lika bra som man tänkt sig. https://www.youtube.com/watch?v=F7D33_u9DE0 An av mina absoluta drömmar är att få flyga i en flygsimulator. Eller få sitta i cockpit under en längre styrning.

Livsstil & livsnjutare

Jag har förmånen att vara gift med en kinesiska som ofta befinner sig i Kina, därav reser jag en del dit och vid mellanlandningar försöker jag stanna där en dag eller två om det är möjligt, såvida det inte är Saudiarabien.
Städer jag skulle vilja besöka är Las Vegas, London och Sau Polo. De jag har besökt är bland andra Peking, Shanghai och Bangkok, Kuala lumpur och Nikkaluokta.

Jobb

Jobbar mest med SEO och jag trivs verkligen med det. Ser det inte som ett jobb, mer som ett kall. Slutar inte förrän jag somnar…. För mig är det en njutning när jag får det att stämma och allting harmoniserar som jag vill. Nackdelen är att det är ensamt, jag har inga kollegor att snacka med, i alla fall inte under tiden jag jobbar, för då måste jag vara koncentrerad på vad jag gör. Däremot kan jag jobba – till och med föredrar – stökiga platser. Kan inte sitta på ett bibliotek där det är knäpptyst. En stor skön fåtölj med en kopp kaffe på ett sidebord (gärna en bakelse med), benen på en pall och laptoppen i skrevet. Då är jag som mest kreativ och att bra belysning finns.

Festa och dricka

Drömmer ofta om att få dricka mig stupfull i en stuga långt upp i Lappland. Vet egentligen inte varför. Mitt belöningssystem är satt ur spel (jag är nykter alkoholist sedan tio år) men behöver inte mer än en starköl för att dra igång. Det både fascinerar och skrämmer mig… Drömmer inte längre att sitta på krogen, bli sentimental och gråta över ett billigt rödtjut. Vill bli redlös full och omhändertagen efter några dagars rejält supande mitt på Torneträsk, eller en internationell flygplats.

Så här slutar det om jag tar mig “en” öl… En av de mest tragiska fyllor jag haft, som inte slutade i fyllearresten, var när jag skulle ta tåget hem från en flygplats, orkade inte sätta mig ner, utan la mig precis innanför för dörrarna på tåget… och sov medan hundratalet personer gick av och på. Det är alkoholism.

Förr älskade jag pianobarer; men ser dem inte längre, eller kanske för att jag inte vill se dem; det var fantastiskt att sitta vid en flygel, lyssna på Elton John (https://www.youtube.com/watch?v=OefdqK3jKi0 ) dra i sig några 6or irish coffee och betala kalaset med ett kreditkort kopplat till ett aktiebolag som var på väg över stupet. Samtidigt ha en biljett i kavajfickan med destination lååååångt bort från svenskt territorium. Man kan vara livsnjutare på många olika sätt. Men har man en gång varit livsnjutare tror jag det är omöjligt att gå ifrån det; i alla fall självmant. När kan du börja känna att livet har en mening? När du börjar njuta av det. Faktiskt. För varje möjlighet du tar vara på för att se, lära och växa som människa, då skänker du ditt liv mening. Är du en deltagare eller bara en åskådare i ditt liv? Det är frågan. Vill du påverka eller bara påverkas?

Målningar

Naken kvinna går ner i vattnet längs en klippa.
Fantastisk målning av Zorn.

Gubbar jag ser upp till på ett eller annat sätt

Platser jag dras till som en magnet…

Finns många fler platser jag dras till; men pittoreska, historiska och som ligger snårigt till. Kambodja, Burma och platser däromkring lockar mig. Varför? Det kan jag inte riktigt svara på, men ungefär så här: Vi i väst har allt, pengar mat och byråkrati. Och lika förbannat är vi uttråkade. Jag gillar det enkla, vill förstå mig på livet och hitta min inre harmoni. Det kanske jag gör i utkanten av Kambodja…

Några dårar jag inte skulle vilja spinga på, nedan:

Maträtter jag älskar

Detta skall jag uppleva innan jag lägger skridskorna på hyllan.

Några böcker jag rekommenderar:

Intressanta länkar, att lyssna på

https://sverigesradio.se/avsnitt/1300435

Fantastiska djur

Mina favoritfilmer

Onödigt vetande

 • Kemiska ämnen har sitt eget identifieringsnummer – precis som människor har ett unikt personnummer.
 • Nästan 99 % av människokroppens vikt består av sex kemiska grundämnen: syre, kol, väte, kväve, kalcium och fosfor. En genomsnittlig människokropp innehåller cirka 230 gram salt.
 • En mobiltelefon innehåller kemikalier som brom, klor, kvicksilver, bly och till och med en liten mängd guld.
 • En tesked av den naturligt förekommande kemikalien botulinum – som kommer från vissa bakterier – skulle kunna döda två miljarder människor.
 • Mellan 1930 och 2000 ökade den globala produktionen av konstgjorda kemikalier från en miljon till 400 miljoner ton per år.

Mycket onödigt vetande som du förmodligen inte behöver veta

 • Man nyser i en hastighet av 576 m/sek
 • På tio minuter frigör en orkan mer energi än all världens samlade kärnvapen.
 • Vårt solsystem är 4,5 miljarder år gammalt.
 • Ön Nauru är enl.legenden uppbyggd på fågelskit.
 • Coca Cola var från början tänkt till att vara medicin.
 • En giraff springer i 57 km/h.
 • En ankas kvackande ekar inte, och ingen vet varför.
 • Huden hos en vuxen människa väger 2,7 kg, nästan dubbelt så mycket som hjärnan.
 • En struts öga är större än dess hjärna.
 • Ett hårdkokt strutsägg skall kokas i 45 min.
 • Kvinnor blinkar nästan två gånger så mycket som män.
 • 1 300 liter svett kommer att spridas ut i atmosfären per människa.
 • Fjärilar smakar med fötterna.
 • Ett normalt badkar rymmer ca 200 liter.
 • 10.368.000 steg innebär att 12 nya par skor slits ut och kommer att kastas till närmaste papperskorg.
 • Den elektriska stolen uppfanns av en tandläkare.
 • Löparnas flåsande kommer att förbruka 270.000 liter syre och bränna 1.620.000 kcal, vilket motsvarar 623 kg falukorv.
 • Inget ord i det engelska språket rimmar med ”month”.
 • Den som dricker kaffe löper 66 % mindre risk att begå självmord.
 • Om allt salt i haven skulle utvinnas, så skulle alla kontinenterna täckas av ett 150 m tjockt lager salt.
 • Alla isbjörnar är vänsterhänta.
 • Det dyraste planet i världen, B-2 Stealth, kostar 15 miljarder SEK. Det är dyrare än om hela planet vore gjort i guld.
 • Det är möjligt att leda en ko uppför en trappa, men inte nedför.
 • Man på 1700-talet försökte förlänga livet genom att på våren stänga in 5 unga jungfrur för att man sedan skulle kunna samla upp den ånga de då skulle utsända, och sälja det i flaskor som livselexir.
 • Typewriter är det längsta ord som kan skrivas med tangenterna i en rad på tangentbordet.
 • De snabbaste impulser som överförs genom nervsystemet hos människan rör sig med en hastighet av 288 km/h.
 • Ögats storlek är detsamma från födsel till död, men näsa och öron slutar aldrig att växa..
 • Världens högsta solros genom tiderna blev 7,38 m.
 • Saudiarabien är det land som har minst antal biografer, de har inga.
 • Om Barbie fanns på riktigt skulle hon ha måtten 39-23-33.
 • Den genomsnittliga 18-åringen har sett 26000 mord på TV!
 • 100 personer dör årligen till följd av att ha satt enkulspetspenna i halsen.
 • Världens högsta snögubbe var 22,17 meter hög.
 • Världens sömnigaste djur är sengångaren som sover bort 80% av sitt liv.
 • Endast en person av två miljarder kommer att leva till 116 års ålder.
 • En människa i genomsnitt har 100 000 hårstrån på huvudet.
 • En krokodil kan inte sticka ut tungan.
 • Zebrans ränder kan jämföras med människans fingeravtryck. De är alla olika.
 • Elefanter är de enda djur som inte kan hoppa.
 • Det är omöjligt att nysa och titta samtidigt.
 • Det är förbjudet att kyssas för ”sexuell njutning” i Iran. Den som ertappas döms till 100 slag med piska.
 • En strutskyckling växer ca 1,5 meter under sitt första år.
 • Den tandläkare som dragit ut flest tänder drog ut minst 2000744, de finns bevarade, mellan åren 1864 och 1904, dvs ett genomsnitt på 185 tänder per dag.
 • Det är fysiskt omöjligt för dig att slicka din egen armbåge.
 • Spetälska är den minst smittsamma sjukdomen av alla smittsamma sjukdomar.
 • Myror ramlar alltid på höger sida när de är berusade.
 • En krokodil inte kan räcka ut tungan.
 • Folk i allmänhet är oftast mer rädda för spindlar än för döden.
 • En loppa kan hoppa 350 gånger så långt som sin kroppslängd, det är som om en människa skulle hoppa lika långt som en fotbollsplan.
 • Människor och delfiner är de enda djur som har sex för nöjes skull.
 • En ankas kvackande ekar inte, och ingen vet varför.
 • En kackerlacka kan leva i nio dagar utan huvud, innan den svälter ihjäl.
 • En del lejon parar sig över 50 gånger om dagen.
 • Flodhästen är det djur i afrika som dödar mest människor.
 • Fjärilar smakar med fötterna.
 • I Sydafrika finns en jättelik daggmask som kan bli 6, 7 meter lång.
 • Den mängd kött en Tyrranosaurus Rex kunde ta i munnen skulle räcka för att försörja en familj på fyra personer i en månad.
 • En sjuttioårig människa i genomsnitt har stoppat i sig 30 ton mat – ca 6 elefanter.
 • Cigarettändaren uppfanns före tändstickan.
 • I USA finns det över sex miljoner kilometer väg att åka på.
 • Anledningen till att pojkar i tolvårsåldern är så klumpiga är att de växer så fort att hjärnan inte hinner lära sig kroppens nya storlek förrän den växt ytterligare.
 • Man tillbringar sex månader av sitt liv på toaletten.
 • Om hälften av alla hushåll har tre lågenergilampor i stället för glödlampor så sparar vi tillsammans drygt 100 miljoner kronor i energikostnader.
 • Vattensängen drar lika mycket energi på ett år som spisen och tvättmaskinen tillsammans.
 • Stockholm, tillsammans med Reykjavik, har den renaste luften av alla huvudstäder i hela världen.
 • Genomsnittsmänniskan äter under sin livstid ca 50 ton mat…