Olof Palme 
– Christer
Pettersson m.fl…

Christer Pettersson, Grandmannen och mycket mer… Mordet på Olof Palme har fascinerat mig av och till. Stör mig på att det fortfarande inte är uppklarat och att det finns så många tvärsäkra som påstår sig veta vem mördaren är. Stör mig på massa andra grejer också: https://andre-roslund.se/min-tanke-om-handelser-som-for-mig-att-mo-illa/

Palmemordet är intressant på många sätt. Jag roas av mordutredningen på Olof Palme, allt skitsnack, rykten, mörkläggande, misstagen, konspirationsteorier, samt alla förståsigpåare, experter och en uppsjö av olika “tyckare”. Påstår inte att jag vet något, utan försöker enbart att titta på fakta och utifrån dessa dra slutsatser. Problemet i detta fall är att det inte finns någon teknisk bevisning förutom de två kulor som hittades efter mordet. (En del påstår de kulorna är ditlagda som villospår).

Jag skriver om denna mordutredning, inte för att andra ska tycka som jag, utan för att jag måste få det ur mig. Tänker spalta upp detta mycket noggrant och sakligt, så som jag uppfattat det hela.

Makarna Palme promenerade från bostaden på väg till biografen Grand via tunnelbanestation Gamla stan. Råder delade meningar om paret var skuggade. Att skjuta någon i Gamla stan är inget bra plats.

Biografen Grand

Här händer det grejer… Roger Östlund som är allmänt känd i den under världen som missbrukare och småtjuv, (kallad Marlon Brandy), befann sig vid Grand för att ringa ett samtal till knarkhandlaren Sigge Cedergren från en mynttelefon. Oklart om vilken tid, då det finns flera utskrifter av denna avlyssning. Samtalet varade dock i ett par minuter.

Roger Ö. hade bevisligen varit på Grand och därefter tagit en taxi till Röda rummet, där han sökte efter ett plåster och uppträdde allmänt förvirrat. Piketpolisen kom därför och visiterade honom, strax efter mordet. I detta läge blev inte Östlund intressant – han kom dock att bli det ett par år senare, då han pekade ut Christer Pettersson som enligt Roger skulle ha “stått och tryckt näsan mot dörrarna till biografen som om han sökte efter någon”.

Andra vittnen har också lämnat uppgifter om en man som stått och stirrat utanför bio-grafen, och några vittnen hade också sett en man som stod utanför Grand och spanade, men blev inte kallade som vittnen. Kanske för att de inte hade beskrivit honom som Christer Pettersson? Kanske finns det då två Grandmän?

Trots det var minus 6 grader kallt, snålvind och snöigt, bestämde sig paret Palme för att gå hem.

Det var flera som kände igen Palme på biografen. Komikern Robert Gustafsson satt snett bakom honom. Björn Rosengren var också på samma föreställning och snackade lite med Palme, och utanför biografen sluter parets son upp med flickvän, de samtalar en kort stund. Sedan går paret Palme söderut längs Sveavägen. Ingen lägger märke till att paret är förföljt. Några hundra meter längre fram vid Adolf Fredriks kyrkogård går de dock förbi en korvhandlare som vittnar om att han sett paret Palme, och att en man följde efter dem. Denne man skall enligt korvhandlaren ha varit Christer Pettersson.

Paret Palme sneddar därefter mot Sveavägen för att Lisbeth vill titta i ett skyltfönster. Hon tittar några sekunder, därefter fortsätter promenaden mot Hötorget. Då de kommer fram till Skandiahuset, Sveavägen 44 är det bara några sekunder kvar innan dådet kommer att ske.

På Sveavägen var det rejält med trafik, det var fredagskväll och lönehelg. Klockan är 23.21. En bil står parkerad på Tunnelgatan i korsningen till Sveavägen. En passagerare är på väg att hämta ut pengar ur en automat (tiden för detta är noterat). Dock oklart vilken exakta tiden var eftersom maskinen visade fel. Men enligt andra vittnen, är tiden för mordet sagt det skedde 23:21:10

En taxibil har stannat för rött ljus i korsningen, han noterar tre personer som går och samtalar. Precis när han får grönt ljus hör han en knall.

Här är svagheterna i alla vittnesmålen mot Christer Pettersson

UPPDRAG GRANSKNING · Sex vittnen pekade ut Christer Pettersson i närheten av platsen där statsminister Olof Palme mördades. Men det finns svagheter i samtliga vittnesmål, visar Uppdrag gransknings genomgång.

Lisbeth Palme

 • Lisbeth Palme är det enda vittnet som såg mördaren på nära håll.
 • Under mordnatten uppger hon för en polis att det var två gärningsmän. Hon kan då, enligt polisen, inte redogöra för hur de såg ut i ansiktet. När en annan polis talar med Lisbeth Palme under natten nämner hon bara en gärningsman, men kan inte beskriva hans ansikte.
 • Vid det första riktiga polisförhöret beskriver hon inte heller gärningsmannens ansikte men säger att han hade kompakt kropp och kort hals. Hon säger enligt förhörsprotokollet att hon inte lägger märke till några detaljer vare sig när det gäller utseende eller klädsel därutöver.
 • Tre år senare pekar Lisbet Palme med säkerhet ut Christer Pettersson som sin makes mördare. Förfarandet i samband med vittneskonfrontationen är ett av Palmeutredningens största fel.
 • Innan konfrontationen hade Lisbet Palme fått veta av en åklagare att den misstänkte var en alkoholiserad våldsman. Christer Pettersson var den enda missbrukaren vid konfrontationen. De andra elva, de så kallade figuranterna, var anställda hos polisen.

– När man ger personer den bakgrundsinformationen, att den misstänkte är missbrukare, då pekar ungefär åtta av tio ut Christer Pettersson. Man har gjort test i efterhand och sett att om man har den bakgrundsinformationen, och den hade Lisbet Palme, då är ett utpekande inte värt någonting, säger Pär-Anders Granhag, en av Sveriges främsta experter på förhörsteknik.

Flygledaren

Den 25-årige mannen pekade ut Christer Pettersson i närheten av platsen där Olof Palme mördades – och blev ett av polisens viktigaste vittnen.

Men Uppdrag granskning har i Palmeutredningen hittat nya uppgifter om Flygledarens vittnesmål. På årsdagen för statsministermordet är han på plats vid minnesstunden. Han har med sig en polis och i hemlighet fotograferar polisen tre personer som Flygledaren pekar ut, som han anser är lik den person han såg utanför biografen Grand.

– Det finns ingen likhet mellan Christer Pettersson och några av de tre personer som finns på de här fotografierna. Det är fullständigt klart, säger Inga-Britt Ahlenius som var ledamot i den stora kommissionen som granskat Palmemordet när hon tar del av bilderna.

Pål Johansson, som var en av cheferna i Palmegruppen, säger att Flygledarens tidigare utpekanden minskar värdet av hans vittnesmål.

– Han har ju pekat ut personer som han anser är lik gärningsmannen. Enligt min uppfattning så är det här inte ett dugg likt Christer Pettersson.

Roger Östlund

När Christer Pettersson redan satt häktad uppgav missbrukaren Roger Östlund i polisförhör att han sett Pettersson vid Grandbiografen, strax innan mordet.

Men Roger Östlunds historia hade förändrats. I de första sju förhören visste han, enligt egen utsago, inte ens om att han själv varit vid biografen. Han uppgav att han varit så ”borta” av knark och sprit att han inte kunde minnas vad han gjort på kvällen.

Det var först sedan Roger Östlund flera år efter mordet kommit i kontakt med polisen Thure Nässén, som han plötsligt fick nya minnen och kunde minnas att han sett Christer Pettersson vid Grand

Korvhandlaren

En man som arbetade som korvhandlare på Sveavägen hade berättat för polisen att han på mordkvällen såg en ovårdad man följa efter paret Palme.

Vid rättegången pekade han ut Christer Pettersson och sa att han var säker på att det var honom han sett den kvällen. Men korvhandlarens tidigare berättelser är fyllda av motsättningar. Exempelvis säger han i det första förhöret att mannen var ljust melerad. I nästa förhör uppger han att mannen var mörkhårig. Tre år senare säger han att mannen han såg var vithårig. Därefter pekar han ut den mörkhårige Christer Pettersson.

Konstnären

Vittnet som kom att kallas Konstnären såg hastigt en man med stirrande blick utanför biografen Grand. Hon säger i förhör att Christer Pettersson är ”rätt lik” mannen hon såg. Tre år tidigare hade hon gjort ett liknande vagt utpekande av en annan misstänkt – den så kallade 33-åringen.

Mårten Palme

Mårten Palme mötte hastigt en man utanför Grand, som han med viss säkerhet pekade ut som Christer Pettersson. Men tre månader innan vittneskonfrontationen anmälde han istället till polisen att en kurdisk man var lik den han sett. Mårten Palme anmälde också tidigt till polisen att en italiensk gangster påminde om mannen utanför bion.

Rättelse: I en tidigare version stod det att Mårten Palme pekat ut en kurdisk man. Det han i själva verket anmälde till polisen var att en kurdisk man var lik mannen han sett vid mordplatsen.

Uppdrag gransknings reportage om Christer Pettersson publiceras på SVT Play som en specialgjord serie från och med onsdag den 21 februari. Granskningen sänds också på ordinarie sändningstid den 21 och 28 februari.
 

Mördarens flyktväg

Mördaren hölstrar vapnet, tar ett steg tillbaka och springer från platsen. Lugnt och försiktigt enligt de flesta vittnena. “Han sprang mjukt som en panter”, säger ett vittne. Om det nu skulle ha varit C.P. när sprang han då om paret och ställde sig utanför Dekorima? för där har han enl. vittnen stått i någon minut och väntat in paret…

Första polisbil på plats

Gösta Söderström var den första polismannen på brottsplatsen. Han hävdade till sin död att han fick larmet 23.28. Kort därefter kom en piketbil och sprang upp för Tunnelgatan och trapporna upp på Brunkebergsåsen. Sista kända vittnet, Yvonne N. Men inte heller här är vi alla eniga, GW tror inte det var Gm som Yvonne såg. Det vi helt säkert till 100 procent kan säga är att GM sprang uppför trapporna till Brunkebergsåsen. En del tror han tog vänster, andra rakt fram, och En del höger ner till Kungsgatan.

 https://www.youtube.com/watch?v=lYjDDeTe2iY

Ödesdigra misstag:

 • Rikslarm om mördaren gick ut flera timmar efter mordet.
 • Stockholm stad spärrades inte av.
 • Avspärrningen på brottsplatsen var för liten.
 • Inga skoavtryck togs.
 • Inga hundra sattes in för sök.
 • Varken Sveriges radio, regeringen eller ÖB informerades.
 • Larmet gick inte ut till samtliga polisbilar

Men vi  måste gå tillbaka i tiden, till kl 23.10

Christer Pettersson                                                    

Christer Pettersson är den enda personen i världen som är friad från mordet på Olof Palme. Till höger Cigge Cedergren, spelklubbsägare, Oxen. Redan samma natt blev det tillslag mot Oxen, och där hittades en fullmakt skriven av C.P. på perfekt kanslisvenska. Oklart om han skrivit den just denna kväll, men studerar man detta i detalj är det högst troligt fullmakten skrivits den 28e februari 1986. Vad detta säger är, att dels var C.P. på Oxen vilket han själv uppgett i förhör. Dels kanske det motsäger att han skulle ha vetskap om att Palme befann sig på Grand och att C.P. efter fullmakts-skrivandet skulle knäppa honom…

En annan mycket märklig händelse är Harvardaffären.

Under hösten 1983 fick Olof Palme en inbjudan att vara föreläsare vid ”Jerry Wurff Memorial Lecture” i USA. Föreläsningen skulle äga rum antingen vid John F Kennedy School of Government, tillhörande Harvarduniversitetet, eller på AFSCME:s (American Federation of State, County and Municipal Employees) kansli i Washington D C. Olof Palme tackade ja till inbjudan. Vid ett telefonsamtal i februari 1984 mellan Hans Dahlgren, som var utrikespolitisk rådgivare i Statsrådsberedningen, och Hale Champion, Executive Dean vid John F Kennedy School of Government, bestämdes tidpunkten för föreläsningen till den 3 april samma år. Vid samtalet framförde Hans Dahlgren att Olof Palme inte brukade ta emot arvoden för föredrag av detta slag. Vidare aktualiserade Hans Dahlgren på Olof Palmes vägnar att Olof Palmes son Joakim önskade komma till John F Kennedy School of Government och där följa undervisningen en tid. I samband med Olof Palmes vistelse vid Harvard för föreläsningen berördes frågan om Joakim Palmes önskemål på nytt. Den 18 maj 1984 fick Joakim Palme telefonbesked från John F Kennedy School of Government att han tilldelats ett stipendium och att han var välkommen till universitetet under höstterminen.

Den 25 juli 1985 deltog Olof Palme i en radioutfrågning. Han tillfrågades då om han erhållit något arvode för sin föreläsning vid Harvard och om något samband förelåg med Joakim Palmes vistelse vid Harvard.

Den 27 juli 1985 skrev Olof Palme ett brev till skattemyndigheten. I brevet skrev han att han inte hade kännedom om något samband mellan föreläsningen vid Harvard och Joakim Palmes vistelse där.

Den 1 augusti 1985 fick Olof Palme genom en kommuniké av Harvarduniversitetet veta att stiftelsen Jerry Wurff Memorial överfört ett belopp om 5000 dollar till Harvarduniversitetets stipendiefond, från vilken Joakim Palme erhållit sitt stipendium.

Taxeringsnämnden fann sedermera att det förelåg ett mycket starkt samband mellan den föreläsning Olof Palme hade hållit i april och det stipendium sonen erhöll en månad senare. Stipendiet ansågs i realiteten vara Olof Palmes arvode för föreläsningen. Taxeringsnämnden tog därför upp värdet av stipendiet – 5 000 dollar eller 40 000 kr – till beskattning hos Olof Palme.

Olof Palme var missnöjd med taxeringsnämndens beslut och klagade därför till länsrätten. Besvärshandlingarna överlämnades via bud till chefen för domstolen, lagmannen Åke Lundborg, den 26 februari 1986. Handlingarna gavs in i två exemplar. De ankomststämplades, registrerades och uppgifterna matades in i datorn samma dag.

Den 12 mars 1986 på förmiddagen skulle registratorn lägga in en kopia i akten. Akten kunde då inte återfinnas. Registratorn eftersökte målet på datorn men några uppgifter om målet fanns inte. Vid kontroll visade det sig att 34 mål registrerats in den 26 februari men att bara 33 mål fanns kvar. Ett mål hade raderats i sin helhet. Detta hade skett den 28 februari från länsrättens terminal 23, placerad på registreringsenheten. Via DAFA försökte personal vid länsrätten få bekräftelse på att det var Olof Palmes mål som raderats samt få reda på vid vilken tidpunkt raderingen skett. På eftermiddagen den 12 mars ringde Lundborg upp överåklagaren Claes Zeime och berättade vad som hade hänt. Zeime lovade kontakta Hans Holmér. Sent på eftermiddagen samma dag kom Håkan S, Stockholmspolisen, på besök hos länsrätten. Håkan S och Lundborg kom överens om att avvakta med en formell polisanmälan till dess att länsrätten själv utrett saken ytterligare. Vid 17-tiden samma dag bekräftade DAFA att de s.k. stjärnnumren på Olof Palmes mål och på målet som var raderat överensstämde.

Den 13 mars 1986 meddelade DAFA att en delete-transaktion (radering) skett den 28 februari kl 18.23. Samma dag kontrollerades vid länsrätten vilka personer som ”flexat” ut efter denna tidpunkt.

Den 14 mars 1986 bekräftade DAFA att delete-transaktionen kl. 18.23 var den som raderat Olof Palmes mål. Vidare meddelade DAFA att den aktuella terminalen hade stängts kl. 16.00 den 28 februari och varit öppen på nytt mellan kl. 18.23 och 18.30. Under denna senare tid hade systemet först påpekat för användaren att denne måste ha behörighetskort. Förutom delete-transaktionen hade användaren även varit inne och tittat på ett annat mål. Lundborg kontaktade under dagen Håkan S och rapporterade om händelseutvecklingen. Samma dag efterlystes handlingarna internt inom länsrätten.

Den 25 mars 1986 gjorde länsrätten en formell polisanmälan om det inträffade.

I en dom den 6 februari 1987 biföll länsrätten Olof Palmes överklagande. De egentliga domskälen löd i denna del på följande sätt.

Enligt länsrättens bedömning talar flera omständigheter för att det faktum att Olof Palme avstått från arvode för föredraget haft betydelse för Joakim Palmes erhållande av stipendium. Det finns emellertid inte anledning anta att de av Olof Palme lämnade uppgifterna att han villkorslöst avstått från arvode och att han inte haft kännedom om överföring av arvodesmedel till stipendiemedel är felaktiga. Mot bakgrund av vad som framkommit i målet kan det inte anses klarlagt att sådana förhållanden föreligger att de till universitetets stipendiefond överförda medlen skall tas upp till beskattning såsom arvode. Länsrätten bifaller därför besvären i denna del.

Det man bör fundera på när man diskuterar mordet på Palme, och andra fall är: när, var hur, vem och varför.

När: 28 februari 1986, klockan 23:21

Var: Sveavägen/Tunnelgatan.

Hur: Här råder det delade meningar. Professionell skytt eller amatör, det är frågan.

Vem/vilka: Det vet vi ju fortfarande inte, 32 år efter mordet.

Varför: Politiskt eller en slump?

Tittar man på hur mordet gått till och vad vittnena säger: drar då i alla fall jag vissa slutsatser. ca 23:18 lämnar Skandiamannen sin arbetsplats, och snubblar nästan på en man som ligger på gatan. Att Skandiamannen uppträtt märkligt råder det inget tvivel om, men att han skulle vara GM och bara checka ut två minuter och därefter knäppa Palme låter osannolikt. Hur kunde han veta att Paret Palme skulle passera korsningen Tulegatan. De andra vittnena, 18 st, säger samstämmigt om mördarens klädsel, att mördaren stått utanför Dekorima. Enligt vittnet Inge Moreus har mördaren stått där ett par minuter… Driekt efter skotten svänger Chevamannen upp i korsningen och ringer efter polis. Anna Hage och en yngre kille springe till den skjutne mannen och ger honom första hjälp.

Jag påstår att mordet är planerat och utfört professionellt. Vapen och ammunition tyder på det, ett enda skott räcker. Att han missade Lisbeth Palme har jag ingen förklaring till. Men det var Olof Palme som skulle avrättas. Mördaren hulstrar vapnet, tittar lite grand på Olof som ligger stendöd på trottoaren. Därefter springer mördaren mjukt som en panter iväg. Att dådet skulle vara en slump går inte ihop med de vittnesuppgifter om folk som snackat i walki-talkies. Dessutom märkliga obegriplia händelser: bland annat vittnet som sätter sig i sin bil och slår på polisradion och får höra, “Hur är läget”, ja det är kallt som fan här uppe. Sen blev det tyst ett tag innan nästa anrop kom: Stadsministern är skjuten.

Inga spår lämnar mördaren, ingen går att ta på. Det blir ett spaningsmord. Först 37 timmar senare hittas kulorna efter att mängder av polisens tekniker damsugit brottsplatsen. Det är förbryllande. Kulorna är i så dåligt skick att det är inte alls säkert de går att koppla ihop med något vapen. Men den mest graverande slump jag stör mig mest på är att “ö” bodde där sista säkra ebservationen sågs av banemannen. Där hade “ö” en liten bostad varifrån han drev ett bolag som s¨lde vapen och skyddsutrustning. HAn blev senare fälld för illegal smuggling ihop med Ebbe Carlsson. ö:s vän “G”, också f.d polis hade en säkerhetstjäns på Televerket.  

Jag är ingen större vän av polisspåret, men “slumparna” gör mig illa till mods….

Nåväl, första polisbil på plats blir hejdad av en kille på Kungsgatan. Han säger att det varit en skottlossning på Tulegatan. Gösta Söderström åker dit och får under tiden de kör dit ett allmänt larm. Kort dörefter kommer en piket och Gösta beordrar sök efter mördaren. 

Innan Paret Palme stack på bio så ringde de till Säpo, men fick inget svar. Hursomhelst, att dra en slutsats om vem mördaren är enbart efter tillvägagångssättet, dvs vad vittnena har berättat är svårt. Eftersom det inte finns likande fall. Och Ingen teknisk bevisning lämnade mördaren. Polisutredningen har kommit att bli en av världens största. Vi kan bara konstatera, en statsminister har blivit mördad på gatan. Vem ligger bakom detta? Jag tror inte det är ens möjligt att hitta en gärningsman, däremot en organisation. Det som är lustuigt i detta mordfall, är dels alla hundratals olika motvibilder som finns. Och det är lätt att slänga in vem som helst som mördare och få det att passa in. Jag har inte jobbat utifrån Svevägen, jag har jobbar utifrån att det inte är C.P. som är GM. Och det är helt uppenbart när man sätter sig in i fallet att det inte kan vara C.P. som är GM. Inte heller tror jag på “polisspåret”, men “slumparna” ,med f.d. polismannen Calr Gustav Östling får nackhåren att resa på mig. Dels att han hade en lägenhet där GM sågs för sista gången, dels att man får anta att att “Ö” var och sände morse på nordnatten från en tom vind på Kungsholmen, vioken senare blev hans bostad. Men ännu tidigare hade han avikit från sjukhuset efter en blindtarmsopperation, var tydligen viktiugt för honom att vara hemma den 28e februari 1986. Det finns fer “slumpar” kring “Ö” – men jag tror för den delen inte att det är han som hållit fingret på avtryckaren. Tittar man ekonomiskt vem som skulle vara mest gynnad att knäppa Palme är det Sydafrika. 

Den första misstänkta för Palmemordet. Bara några timmar efter mordet blev Victor Gunnarsson misstänkt.

Efter PKK blev Christer Pettersson misstänkt. Han dömdes och friades. I tio års tid jobbade polisen med att hitta bindande bevisning mot honom.

Är Christer Andersson mördaren?

 

Treaber

Svenska medias förhållande till Christer Andersson:
En enstöring säljer ingen tidningar. Det gör tokiga konspirations-teorier däremot.

Christer Andersson uppfyller de 3 klassiska kraven i en mordgranskning:

1) Motiv, 2) Mordvapen och 3) Möjlighet.

Beträffande 1:

Christer Andersson hade ett motiv till att mörda Palme.

Regeringen hade annonserat, att avgiften på aktiehandel skulle fördubblas, vilket fick kursen till at falla ca 8 procent samma morgon, som Palme blev mördad på kvällen.

Beslutet var en katastrof för Andersson, som hade satt en millionvinst i spel in i ett aktiebelånings cirkus, där han hele tiden köpte nya aktier genom att belåna de gamle. Nu räckte säkerheten för lånen inte till. Han var teknisk sett konkurs. Han fick året efter sälja sin lägenhet i Vasastan och flytta till sina förälders sommarstuga i Västerhaninge.

Christer Andersson

Christer Andersson anno 1994.

Beträffande 2:

Han hade licens till en Smith & Wesson .357 Magnumrevolver. Vapnet kan – likasom fler andre fabrikat – avfyra Winchester .357 Magnumrevolver standard ammunition. Det dödande projektil kom från en sådan patron.

Projektilen, som dödade Olof Palme, var av så kallad ‘metal piercing’ typ, som kunde skjuta igenom bildörrar. Enligt Akademiska Pistolskytteklubbens arkiv, köpta han sådan ammunition av klubben innan  Palmes mördades.

I allt fanns på mordtidpunkten ca 650 lagligt inregistrerade revolver i Stockholms len, som kunde avfyra den sorts ammunition. Alla är testat så när Christer Anderssons. Hans revolver hade fabrikationsnummer 61575. Han säger, att han i 1992 sålde vapnet till en ”sydlänning”, som var ”narkotikasäljare”.  

 

Olof Palme var på tv-rutan, när Christer Andersson sköt sönder sin tv. For övrigt hade hans revolver tidigare varit omhändertaget av polisen, därför att han hade skjutit sönder sin TV. Olof Palme var på TV-rutan, när han sköt.

Till sist: Han lurade genom flera år polis och Folkbokföringen med en falsk adress. Resultatet var, att polisens kallelser kom retur till polishuset på Kungsholmen.

Beträffande 3: Han har inget alibi.

Själv säger han, att han var sängliggande på mordtidpunkten med influensa. En familjemedlem sprack hans alibi. Han har därför haft möjlighet för att mörda Olof Palme.

För övrigt bodde han i Hälsingegatan 19 bara ca 20 minutters promenad från biografen Grand, som makarna Palme besökte kort för mordet. Christer Andersson färdades dagligen i kvarteret och kan ha sett Palme vid Grand ved 21-tiden och därefter hämtat sin revolver och ha kommit tillbaka vid 23-tiden. Han kan vara den så kallade Grandmannen.

Efter mordet besökte han ofta ett konditori på Sveavägen. Det låg sned överför mordplatsen mellan Tunnelgatan och Adolf Fredriks Kyrkogatan. Det finns icke längre. 

”
Mordplatsen

Christer Andersson gillade att titta över på mordplatsen. Ca. 5000 gånger på 10 år.”. Han besökte icke bara konditoriet på 10-årsdagen för mordet. Han besökte det och så på 9-årsdagen. Precis som FBIs experter sa till Palme-utredarna 8 år efter mordet, att mördaren förmodligen ville göra: Besöka mordplatsen på årsdagen. Faktisk övertrumfade han FBI och besökte det upp till ett par gånger i veckan!

Det gjorde han och så efter augusti 1987, där han flyttade 15 km söder om Stockholm och fick åka till City med offentlig transport. Ca 750 gångar på 10 år visade det sig!

Att han hade en konstig intresse för mordplatsen är väl därför inte till debatt?

Tesen stödjas av en lång rad vittnen, jmf. Jan Olsson och Ulf Åsgård: The Murder of Olof Palme Crime Analysis and Affender Profile, Swedish National Criminal Investigation Service, Stockholm, 1995.

1. oktober 2010 – 17:29

Hittar vi Palmes mördare i Stockholms Försvarsskytteförening?

I Proletären nr 37 drog vi ånyo fram det sk polisspåret i ljuset i jakten på Olof Palmes mördare. På begäran hade vi fått ut tidigare hemligstämplade handlingar; sensationella tips som tidigare varit okända för svenska folket och massmedia. Nu kommer mer brännhett material!

Christer Pettersson, Grandmannen och mycket mer… Mordet på Olof Palme har fascinerat mig av och till. Stör mig på att det fortfarande inte är uppklarat och att det finns så många tvärsäkra som påstår sig veta vem mördaren är. Stör mig på massa andra grejer också: https://andre-roslund.se/min-tanke-om-handelser-som-for-mig-att-mo-illa/

Palmemordet är intressant på många sätt. Jag roas av mordutredningen på Olof Palme, allt skitsnack, rykten, mörkläggande, misstagen, konspirationsteorier, samt alla förståsigpåare, experter och en uppsjö av olika “tyckare”. Påstår inte att jag vet något, utan försöker enbart att titta på fakta och utifrån dessa dra slutsatser. Problemet i detta fall är att det inte finns någon teknisk bevisning förutom de två kulor som hittades efter mordet. (En del påstår de kulorna är ditlagda som villospår).

Jag skriver om denna mordutredning, inte för att andra ska tycka som jag, utan för att jag måste få det ur mig. Tänker spalta upp detta mycket noggrant och sakligt, så som jag uppfattat det hela.

Makarna Palme promenerade från bostaden på väg till biografen Grand via tunnelbanestation Gamla stan. Råder delade meningar om paret var skuggade. Att skjuta någon i Gamla stan är inget bra plats.

Biografen Grand

Här händer det grejer… Roger Östlund som är allmänt känd i den under världen som missbrukare och småtjuv, (kallad Marlon Brandy), befann sig vid Grand för att ringa ett samtal till knarkhandlaren Sigge Cedergren från en mynttelefon. Oklart om vilken tid, då det finns flera utskrifter av denna avlyssning. Samtalet varade dock i ett par minuter.

Roger Ö. hade bevisligen varit på Grand och därefter tagit en taxi till Röda rummet, där han sökte efter ett plåster och uppträdde allmänt förvirrat. Piketpolisen kom därför och visiterade honom, strax efter mordet. I detta läge blev inte Östlund intressant – han kom dock att bli det ett par år senare, då han pekade ut Christer Pettersson som enligt Roger skulle ha “stått och tryckt näsan mot dörrarna till biografen som om han sökte efter någon”.

Andra vittnen har också lämnat uppgifter om en man som stått och stirrat utanför bio-grafen, och några vittnen hade också sett en man som stod utanför Grand och spanade, men blev inte kallade som vittnen. Kanske för att de inte hade beskrivit honom som Christer Pettersson? Kanske finns det då två Grandmän?

Trots det var minus 6 grader kallt, snålvind och snöigt, bestämde sig paret Palme för att gå hem

Det var flera som kände igen Palme på biografen. Komikern Robert Gustafsson satt snett bakom honom. Björn Rosengren var också på samma föreställning och snackade lite med Palme, och utanför biografen sluter parets son upp med flickvän, de samtalar en kort stund. Sedan går paret Palme söderut längs Sveavägen. Ingen lägger märke till att paret är förföljt. Några hundra meter längre fram vid Adolf Fredriks kyrkogård går de dock förbi en korvhandlare som vittnar om att han sett paret Palme, och att en man följde efter dem. Denne man skall enligt korvhandlaren ha varit Christer Pettersson.

Paret Palme sneddar därefter mot Sveavägen för att Lisbeth vill titta i ett skyltfönster. Hon tittar några sekunder, därefter fortsätter promenaden mot Hötorget. Då de kommer fram till Skandiahuset, Sveavägen 44 är det bara några sekunder kvar innan dådet kommer att ske.

På Sveavägen var det rejält med trafik, det var fredagskväll och lönehelg. Klockan är 23.21. En bil står parkerad på Tunnelgatan i korsningen till Sveavägen. En passagerare är på väg att hämta ut pengar ur en automat (tiden för detta är noterat). Dock oklart vilken exakta tiden var eftersom maskinen visade fel. Men enligt andra vittnen, är tiden för mordet sagt det skedde 23:21:10

En taxibil har stannat för rött ljus i korsningen, han noterar tre personer som går och samtalar. Precis när han får grönt ljus hör han en knall.

Här är svagheterna i alla vittnesmålen mot Christer Pettersson

UPPDRAG GRANSKNING · Sex vittnen pekade ut Christer Pettersson i närheten av platsen där statsminister Olof Palme mördades. Men det finns svagheter i samtliga vittnesmål, visar Uppdrag gransknings genomgång.

Lisbeth Palme

 • Lisbeth Palme är det enda vittnet som såg mördaren på nära håll.
 • Under mordnatten uppger hon för en polis att det var två gärningsmän. Hon kan då, enligt polisen, inte redogöra för hur de såg ut i ansiktet. När en annan polis talar med Lisbeth Palme under natten nämner hon bara en gärningsman, men kan inte beskriva hans ansikte.
 • Vid det första riktiga polisförhöret beskriver hon inte heller gärningsmannens ansikte men säger att han hade kompakt kropp och kort hals. Hon säger enligt förhörsprotokollet att hon inte lägger märke till några detaljer vare sig när det gäller utseende eller klädsel därutöver.
 • Tre år senare pekar Lisbet Palme med säkerhet ut Christer Pettersson som sin makes mördare. Förfarandet i samband med vittneskonfrontationen är ett av Palmeutredningens största fel.
 • Innan konfrontationen hade Lisbet Palme fått veta av en åklagare att den misstänkte var en alkoholiserad våldsman. Christer Pettersson var den enda missbrukaren vid konfrontationen. De andra elva, de så kallade figuranterna, var anställda hos polisen.

– När man ger personer den bakgrundsinformationen, att den misstänkte är missbrukare, då pekar ungefär åtta av tio ut Christer Pettersson. Man har gjort test i efterhand och sett att om man har den bakgrundsinformationen, och den hade Lisbet Palme, då är ett utpekande inte värt någonting, säger Pär-Anders Granhag, en av Sveriges främsta experter på förhörsteknik.

Flygledaren

Den 25-årige mannen pekade ut Christer Pettersson i närheten av platsen där Olof Palme mördades – och blev ett av polisens viktigaste vittnen.

Men Uppdrag granskning har i Palmeutredningen hittat nya uppgifter om Flygledarens vittnesmål. På årsdagen för statsministermordet är han på plats vid minnesstunden. Han har med sig en polis och i hemlighet fotograferar polisen tre personer som Flygledaren pekar ut, som han anser är lik den person han såg utanför biografen Grand.

– Det finns ingen likhet mellan Christer Pettersson och några av de tre personer som finns på de här fotografierna. Det är fullständigt klart, säger Inga-Britt Ahlenius som var ledamot i den stora kommissionen som granskat Palmemordet när hon tar del av bilderna.

Pål Johansson, som var en av cheferna i Palmegruppen, säger att Flygledarens tidigare utpekanden minskar värdet av hans vittnesmål.

– Han har ju pekat ut personer som han anser är lik gärningsmannen. Enligt min uppfattning så är det här inte ett dugg likt Christer Pettersson.

Roger Östlund

När Christer Pettersson redan satt häktad uppgav missbrukaren Roger Östlund i polisförhör att han sett Pettersson vid Grandbiografen, strax innan mordet.

Men Roger Östlunds historia hade förändrats. I de första sju förhören visste han, enligt egen utsago, inte ens om att han själv varit vid biografen. Han uppgav att han varit så ”borta” av knark och sprit att han inte kunde minnas vad han gjort på kvällen.

Det var först sedan Roger Östlund flera år efter mordet kommit i kontakt med polisen Thure Nässén, som han plötsligt fick nya minnen och kunde minnas att han sett Christer Pettersson vid Grand

Korvhandlaren

En man som arbetade som korvhandlare på Sveavägen hade berättat för polisen att han på mordkvällen såg en ovårdad man följa efter paret Palme.

Vid rättegången pekade han ut Christer Pettersson och sa att han var säker på att det var honom han sett den kvällen. Men korvhandlarens tidigare berättelser är fyllda av motsättningar. Exempelvis säger han i det första förhöret att mannen var ljust melerad. I nästa förhör uppger han att mannen var mörkhårig. Tre år senare säger han att mannen han såg var vithårig. Därefter pekar han ut den mörkhårige Christer Pettersson.

Konstnären

Vittnet som kom att kallas Konstnären såg hastigt en man med stirrande blick utanför biografen Grand. Hon säger i förhör att Christer Pettersson är ”rätt lik” mannen hon såg. Tre år tidigare hade hon gjort ett liknande vagt utpekande av en annan misstänkt – den så kallade 33-åringen.

Mårten Palme

Mårten Palme mötte hastigt en man utanför Grand, som han med viss säkerhet pekade ut som Christer Pettersson. Men tre månader innan vittneskonfrontationen anmälde han istället till polisen att en kurdisk man var lik den han sett. Mårten Palme anmälde också tidigt till polisen att en italiensk gangster påminde om mannen utanför bion.

Rättelse: I en tidigare version stod det att Mårten Palme pekat ut en kurdisk man. Det han i själva verket anmälde till polisen var att en kurdisk man var lik mannen han sett vid mordplatsen.

Uppdrag gransknings reportage om Christer Pettersson publiceras på SVT Play som en specialgjord serie från och med onsdag den 21 februari. Granskningen sänds också på ordinarie sändningstid den 21 och 28 februari.
 

Mördarens flyktväg

Mördaren hölstrar vapnet, tar ett steg tillbaka och springer från platsen. Lugnt och försiktigt enligt de flesta vittnena. “Han sprang mjukt som en panter”, säger ett vittne. Om det nu skulle ha varit C.P. när sprang han då om paret och ställde sig utanför Dekorima? för där har han enl. vittnen stått i någon minut och väntat in paret…

Första polisbil på plats

Gösta Söderström var den första polismannen på brottsplatsen. Han hävdade till sin död att han fick larmet 23.28. Kort därefter kom en piketbil och sprang upp för Tunnelgatan och trapporna upp på Brunkebergsåsen. Sista kända vittnet, Yvonne N. Men inte heller här är vi alla eniga, GW tror inte det var Gm som Yvonne såg. Det vi helt säkert till 100 procent kan säga är att GM sprang uppför trapporna till Brunkebergsåsen. En del tror han tog vänster, andra rakt fram, och En del höger ner till Kungsgatan

Ödesdigra misstag:

 • Rikslarm om mördaren gick ut flera timmar efter mordet.
 • Stockholm stad spärrades inte av.
 • Avspärrningen på brottsplatsen var för liten.
 • Inga skoavtryck togs.
 • Inga hundra sattes in för sök.
 • Varken Sveriges radio, regeringen eller ÖB informerades.
 • Larmet gick inte ut till samtliga polisbilar

Men vi  måste gå tillbaka i tiden, till kl 23.10

Christer Pettersson                                                    

Christer Pettersson är den enda personen i världen som är friad från mordet på Olof Palme. Till höger Cigge Cedergren, spelklubbsägare, Oxen. Redan samma natt blev det tillslag mot Oxen, och där hittades en fullmakt skriven av C.P. på perfekt kanslisvenska. Oklart om han skrivit den just denna kväll, men studerar man detta i detalj är det högst troligt fullmakten skrivits den 28e februari 1986. Vad detta säger är, att dels var C.P. på Oxen vilket han själv uppgett i förhör. Dels kanske det motsäger att han skulle ha vetskap om att Palme befann sig på Grand och att C.P. efter fullmakts-skrivandet skulle knäppa honom…

En annan mycket märklig händelse är Harvardaffären.

Under hösten 1983 fick Olof Palme en inbjudan att vara föreläsare vid ”Jerry Wurff Memorial Lecture” i USA. Föreläsningen skulle äga rum antingen vid John F Kennedy School of Government, tillhörande Harvarduniversitetet, eller på AFSCME:s (American Federation of State, County and Municipal Employees) kansli i Washington D C. Olof Palme tackade ja till inbjudan. Vid ett telefonsamtal i februari 1984 mellan Hans Dahlgren, som var utrikespolitisk rådgivare i Statsrådsberedningen, och Hale Champion, Executive Dean vid John F Kennedy School of Government, bestämdes tidpunkten för föreläsningen till den 3 april samma år. Vid samtalet framförde Hans Dahlgren att Olof Palme inte brukade ta emot arvoden för föredrag av detta slag. Vidare aktualiserade Hans Dahlgren på Olof Palmes vägnar att Olof Palmes son Joakim önskade komma till John F Kennedy School of Government och där följa undervisningen en tid. I samband med Olof Palmes vistelse vid Harvard för föreläsningen berördes frågan om Joakim Palmes önskemål på nytt. Den 18 maj 1984 fick Joakim Palme telefonbesked från John F Kennedy School of Government att han tilldelats ett stipendium och att han var välkommen till universitetet under höstterminen.

Den 25 juli 1985 deltog Olof Palme i en radioutfrågning. Han tillfrågades då om han erhållit något arvode för sin föreläsning vid Harvard och om något samband förelåg med Joakim Palmes vistelse vid Harvard.

Den 27 juli 1985 skrev Olof Palme ett brev till skattemyndigheten. I brevet skrev han att han inte hade kännedom om något samband mellan föreläsningen vid Harvard och Joakim Palmes vistelse där.

Den 1 augusti 1985 fick Olof Palme genom en kommuniké av Harvarduniversitetet veta att stiftelsen Jerry Wurff Memorial överfört ett belopp om 5000 dollar till Harvarduniversitetets stipendiefond, från vilken Joakim Palme erhållit sitt stipendium.

Taxeringsnämnden fann sedermera att det förelåg ett mycket starkt samband mellan den föreläsning Olof Palme hade hållit i april och det stipendium sonen erhöll en månad senare. Stipendiet ansågs i realiteten vara Olof Palmes arvode för föreläsningen. Taxeringsnämnden tog därför upp värdet av stipendiet – 5 000 dollar eller 40 000 kr – till beskattning hos Olof Palme.

Olof Palme var missnöjd med taxeringsnämndens beslut och klagade därför till länsrätten. Besvärshandlingarna överlämnades via bud till chefen för domstolen, lagmannen Åke Lundborg, den 26 februari 1986. Handlingarna gavs in i två exemplar. De ankomststämplades, registrerades och uppgifterna matades in i datorn samma dag.

Den 12 mars 1986 på förmiddagen skulle registratorn lägga in en kopia i akten. Akten kunde då inte återfinnas. Registratorn eftersökte målet på datorn men några uppgifter om målet fanns inte. Vid kontroll visade det sig att 34 mål registrerats in den 26 februari men att bara 33 mål fanns kvar. Ett mål hade raderats i sin helhet. Detta hade skett den 28 februari från länsrättens terminal 23, placerad på registreringsenheten. Via DAFA försökte personal vid länsrätten få bekräftelse på att det var Olof Palmes mål som raderats samt få reda på vid vilken tidpunkt raderingen skett. På eftermiddagen den 12 mars ringde Lundborg upp överåklagaren Claes Zeime och berättade vad som hade hänt. Zeime lovade kontakta Hans Holmér. Sent på eftermiddagen samma dag kom Håkan S, Stockholmspolisen, på besök hos länsrätten. Håkan S och Lundborg kom överens om att avvakta med en formell polisanmälan till dess att länsrätten själv utrett saken ytterligare. Vid 17-tiden samma dag bekräftade DAFA att de s.k. stjärnnumren på Olof Palmes mål och på målet som var raderat överensstämde.

Den 13 mars 1986 meddelade DAFA att en delete-transaktion (radering) skett den 28 februari kl 18.23. Samma dag kontrollerades vid länsrätten vilka personer som ”flexat” ut efter denna tidpunkt.

Den 14 mars 1986 bekräftade DAFA att delete-transaktionen kl. 18.23 var den som raderat Olof Palmes mål. Vidare meddelade DAFA att den aktuella terminalen hade stängts kl. 16.00 den 28 februari och varit öppen på nytt mellan kl. 18.23 och 18.30. Under denna senare tid hade systemet först påpekat för användaren att denne måste ha behörighetskort. Förutom delete-transaktionen hade användaren även varit inne och tittat på ett annat mål. Lundborg kontaktade under dagen Håkan S och rapporterade om händelseutvecklingen. Samma dag efterlystes handlingarna internt inom länsrätten.

Den 25 mars 1986 gjorde länsrätten en formell polisanmälan om det inträffade.

I en dom den 6 februari 1987 biföll länsrätten Olof Palmes överklagande. De egentliga domskälen löd i denna del på följande sätt.

Enligt länsrättens bedömning talar flera omständigheter för att det faktum att Olof Palme avstått från arvode för föredraget haft betydelse för Joakim Palmes erhållande av stipendium. Det finns emellertid inte anledning anta att de av Olof Palme lämnade uppgifterna att han villkorslöst avstått från arvode och att han inte haft kännedom om överföring av arvodesmedel till stipendiemedel är felaktiga. Mot bakgrund av vad som framkommit i målet kan det inte anses klarlagt att sådana förhållanden föreligger att de till universitetets stipendiefond överförda medlen skall tas upp till beskattning såsom arvode. Länsrätten bifaller därför besvären i denna del.

 

Det man bör fundera på när man diskuterar mordet på Palme, och andra fall är: när, var hur, vem och varför.

När: 28 februari 1986, klockan 23:21

Var: Sveavägen/Tunnelgatan.

Hur: Här råder det delade meningar. Professionell skytt eller amatör, det är frågan.

Vem/vilka: Det vet vi ju fortfarande inte, 32 år efter mordet.

Varför: Politiskt eller en slump?

Den första misstänkta för Palmemordet. Bara några timmar efter mordet blev han misstänkt.

Efter PKK blev Christer Pettersson misstänkt. Han dömdes och friades. I tio års tid jobbade polisen med att hitta bindande bevisning mot honom.

 

Är Christer Andersson mördaren?

 

Treaber

Svenska medias förhållande till Christer Andersson:
En enstöring säljer ingen tidningar. Det gör tokiga konspirations-teorier däremot.

Christer Andersson uppfyller de 3 klassiska kraven i en mordgranskning:

1) Motiv, 2) Mordvapen och 3) Möjlighet.

Beträffande 1:

Christer Andersson hade ett motiv till att mörda Palme.

Regeringen hade annonserat, att avgiften på aktiehandel skulle fördubblas, vilket fick kursen till at falla ca 8 procent samma morgon, som Palme blev mördad på kvällen.

Beslutet var en katastrof för Andersson, som hade satt en millionvinst i spel in i ett aktiebelånings cirkus, där han hele tiden köpte nya aktier genom att belåna de gamle. Nu räckte säkerheten för lånen inte till. Han var teknisk sett konkurs. Han fick året efter sälja sin lägenhet i Vasastan och flytta till sina förälders sommarstuga i Västerhaninge.

Christer Andersson

Christer Andersson anno 1994.

Beträffande 2:

Han hade licens till en Smith & Wesson .357 Magnumrevolver. Vapnet kan – likasom fler andre fabrikat – avfyra Winchester .357 Magnumrevolver standard ammunition. Det dödande projektil kom från en sådan patron.

Projektilen, som dödade Olof Palme, var av så kallad ‘metal piercing’ typ, som kunde skjuta igenom bildörrar. Enligt Akademiska Pistolskytteklubbens arkiv, köpta han sådan ammunition av klubben innan  Palmes mördades.

I allt fanns på mordtidpunkten ca 650 lagligt inregistrerade revolver i Stockholms len, som kunde avfyra den sorts ammunition. Alla är testat så när Christer Anderssons. Hans revolver hade fabrikationsnummer 61575. Han säger, att han i 1992 sålde vapnet till en ”sydlänning”, som var ”narkotikasäljare”.  

 

Olof Palme var på tv-rutan, när Christer Andersson sköt sönder sin tv. For övrigt hade hans revolver tidigare varit omhändertaget av polisen, därför att han hade skjutit sönder sin TV. Olof Palme var på TV-rutan, när han sköt.

Till sist: Han lurade genom flera år polis och Folkbokföringen med en falsk adress. Resultatet var, att polisens kallelser kom retur till polishuset på Kungsholmen.

Beträffande 3: Han har inget alibi.

Själv säger han, att han var sängliggande på mordtidpunkten med influensa. En familjemedlem sprack hans alibi. Han har därför haft möjlighet för att mörda Olof Palme.

För övrigt bodde han i Hälsingegatan 19 bara ca 20 minutters promenad från biografen Grand, som makarna Palme besökte kort för mordet. Christer Andersson färdades dagligen i kvarteret och kan ha sett Palme vid Grand ved 21-tiden och därefter hämtat sin revolver och ha kommit tillbaka vid 23-tiden. Han kan vara den så kallade Grandmannen.

Efter mordet besökte han ofta ett konditori på Sveavägen. Det låg sned överför mordplatsen mellan Tunnelgatan och Adolf Fredriks Kyrkogatan. Det finns icke längre. 

”
Mordplatsen

Christer Andersson gillade att titta över på mordplatsen. Ca. 5000 gånger på 10 år.”. Han besökte icke bara konditoriet på 10-årsdagen för mordet. Han besökte det och så på 9-årsdagen. Precis som FBIs experter sa till Palme-utredarna 8 år efter mordet, att mördaren förmodligen ville göra: Besöka mordplatsen på årsdagen. Faktisk övertrumfade han FBI och besökte det upp till ett par gånger i veckan!

Det gjorde han och så efter augusti 1987, där han flyttade 15 km söder om Stockholm och fick åka till City med offentlig transport. Ca 750 gångar på 10 år visade det sig!

Att han hade en konstig intresse för mordplatsen är väl därför inte till debatt?

Tesen stödjas av en lång rad vittnen, jmf. Jan Olsson och Ulf Åsgård: The Murder of Olof Palme Crime Analysis and Affender Profile, Swedish National Criminal Investigation Service, Stockholm, 1995.

1. oktober 2010 – 17:29

Hittar vi Palmes mördare i Stockholms Försvarsskytteförening?

I Proletären nr 37 drog vi ånyo fram det sk polisspåret i ljuset i jakten på Olof Palmes mördare. På begäran hade vi fått ut tidigare hemligstämplade handlingar; sensationella tips som tidigare varit okända för svenska folket och massmedia. Nu kommer mer brännhett material!

Läs hela artikeln här:
Här har vi Stockholms Försvarsskytteförening – var det bland dess medlemmar som hit-gruppen rekryterades för att genomföra mordet på Sveriges statsminister Olof Palme? Mycket tyder på det! Denna Försvarsskytteförening består av ett antal poliser och militärer, där flera är kända för att hysa högerextrema åsikter och där Palme var ett hatobjekt. Här tränades det i regelrätta kommando- och gatustrider. Till försvar mot vem – den lede fi i öst och ryssförrädaren Olof Palme? I högerextrema kretsar i Stockholm stod det helt klart att det fanns en grupp som var beredd att ingripa! Vid en genomgång ser vi att en kärna i denna Försvarsskytteförening är minst sagt intressant i utredningen av Palmemordet. Vad kan det då finnas för kopplingar? Jo, se här: Carl-Gustav Östling, vid mordet tjänstgörande vid Norrmalmspolisens beryktade A-tur. Blindtarmsopererad en vecka före mordet, avviker morddagen mot läkares order. Saknar alibi mordkvällen. Minst sagt het sommaren 1988 i Palmeutredningen efter en husrannsakan där det påträffats mängder av vapen och ammunition, bla. kulor av samma kaliber som det påstås att Palme mördades med. Tips från taxichaufför den 21/7 1988 att denne plockat upp Östling och en annan man i 30-årsåldern 4-5 minuter efter mordet, bara cirka 500 meter från mordplatsen. Samma dag tips från kollega vid Norrmalmspolisen att Östling vet vem Palmes mördare är – båda tipsen sopade under mattan av den dåvarande Palmeutredningen! Inga förhör! Anti Avsan, även han vid Norrmalms- polisens A-tur. Utpekad som Dekorimamannen, den man som står och väntar på paret Palme vid korsningen Sveavägen/Tunnelgatan med en walkie-talkie i ena handen och en revolver i den andra. Och då mycket troligt den man som svarar på tillropet från Östling (?) i walkie-talkien och svarar: Jag är igenkänd, vad skall jag göra? – Skit i det, gör vad du skall göra, får han till svar. Och Dekorimamannen gör vad han ska – Olof Palme är mördad. Alla tips/ förhör med Avsan är fortfarande hemligstämplade! Claes Djurfeldt befinner sig ensam uppe på Brunkebergsåsen, utsläppt från piketbuss 3230, som avvaktande dragit sig undan i en portgång. Det sägs att Djurfeldt skall flytta sin felparkerade bil, just ovanför Tunnelgatans trappor strax ovanför mordplatsen – och just när Olof Pale mördas. Utsläppt för att skydda mördarens flyktväg? strong>Ulf Helin skulle varit med i piketbuss 3230 – men som av en tillfällighet(!) har han sökt sig till inre tjänst på Larmcentralen. Det är Helin som bevisligen fördröjer och senfärdigt larmar om mordet på Olof Palme. Ingvar Grundborg driver vapenfirman Strateg Protector tillsammans med C-G Östling. Han är militär och lärde känna Östling innan denne avbröt sin militära bana för att bli polis.  Grundborg är telefonavlyssningsexpert med en säkerhetsanställning hos Televerket. Östling/Grundborg hyrde en lägenhet oktober 1985 – mars 1986 (uppsagd strax efter mordet) längst ner vid David Bagares Gata, precis där ett vittne såg den sista skymten av den flyende mördaren. Försvann denne upp i Strateg Protectors lokaler? Per Arvidsson är den siste (?) som besöker Östling i dennes bostad vid 20.00-tiden mordkvällen. Arvidsson är anställd vid Försvarets Materielverk och delar Östlings intresse för vapen. Som FMV:s vapenhandlare har Arvidsson gett Östlings firma Strateg Protector stora order efter mordet. Är det de sista detaljerna för kvällen aktiviteter som gås igenom? Inkallades även av Stockholmspolisen för att på söndagen efter mordet identifiera mordkulorna! Sonny Björk är den kriminalpolis som av Holmér kontrakteras som vapenexpert i Palmeutredningen. Det är han som skall granska mordkulorna. Mordkulor som den rutinerade brottsplatsundersökaren Moberg inom Stockholmspolisens mordkommission inte fann trots att han ”dammsög” rubbet inom den alltför begränsade mordplatsen. Men en kula hittades dagen efter av en privatperson, just där Moberg gjort sin ”dammsugning” för att hamna i händerna på Björk. Var det dags för manipulering? Här har vi sex medlemmar i Stockholms Försvarsskytteförening som på ett eller annat sätt har en roll i anslutning till mordet på Olof Palme. Tillfälligheter – döm själva! Den förre moderatledaren Ulf Adelsohn skriver i sin memoarbok att han blir uppringd av Palmes efterträdare, Ingvar Carlsson och att denne säger till honom: När nu detta har hänt hade det varit bättre om det varit en enstaka vettvilling. Men det verkar vara mycket väl planerat lång tid i förväg. Det är ett tecken på att det finns en grupp som inte drar sig för något för att skada det svenska samhället! Allt tyder på att den grupp som Ingvar Carlsson talar om finns inom den svenska militärens högerkretsar, inom Säpo – och inom högerextrema element inom Stockholmspolisen. Och hittar vi de som skall genomföra det smutsiga hantverket och mörda landets statsminister, själva hit-gruppen, inom Stockholms Försvarsskytteförening? Förhören med Anti Avsan är hemligstämplade. Tips/förhör med Östling, där denne knyts till en plats i närheten av mord- platsen strax efter dådet – och där Östling sägs veta vem mördaren är och där det även sägs att han har goda kontakter med polisledningen – dessa sopas under mattan av den förra Palmeutredningen sommaren 1988. Inga förhör hålls med Östling när han är som hetast i mordutredningen. Han stoppas undan och i stället skakas esset ur rockärmen fram – ensam-galning-mördaren Christer Pettersson! Vi skall ha klart för oss att det handlar om en skicklig skytt som ändade Olof Palmes liv. Eller som rättsläkaren, Kari Ormstad, sa i anslutning till obduktionen: – Det var ett välplacerat skott. Skytten prickade alla strukturer som borde utsläckas för att omedelbart försätta Palme i ett medvetslöst, orörligt och ej reparerbart skick! Kulan gick alltså igenom mittsömmen på Olof Palmes rock, in genom kotpelaren i femte bröstkotan, penetrerade matstrupen, luftstrupen, stora kroppspulsådern och bröstbenet på sin väg genom kroppen. Olof Palme var död innan han slog i marken. Christer Pettersson? Eller skall vi rikta blickarna mot Stockholms Försvarsskytteförening? Olle Minell Proletären nr 39, 2010

 

Här nedan filmer i ämnet och olika teorier framförs.

Stolle eller sitter han på facit?

Lars Borgnäs, mycket noggrann och påläst ang. mordet på Olof Palme. Kanske den mest initierade journalist. Påstår ej han har rätt, men det Lars Borgnäs pekar på, går inte att slå hål på.

https://www.youtube.com/watch?v=Feb9mscl_10

Lyssna på Krusell; han envisas och säga att C.P. dömdes i TR, men att HR inte ville fälla honom för att det saknas teknisk bevisning. Min fråga. Kan det då inte vara så att karln är helt oskyldig? Krusell säger vidare att det är första gången vi inte dömer någon för att vi saknar teknisk bevisning. Om det är som han säger, så torde det ju finns många rättsskandaler. Titta och lär av Quick-skandalen. Jag tillhör inte den kategorin som tror det var C.P. som är GM, men om så vore anser jag att HR har dömt helt rätt. Man skall inte kunna dömas till fängelse på livstid utan teknisk bevisning.

https://www.youtube.com/watch?v=4cJgJgssl7k

 

Kan det vara att Skandiamannen är skyldig?

https://www.youtube.com/watch?v=3sWTtLm-MyY

Han är säker på att Skandiamannen är mördaren….

 

Trångsynt gammal snut.

 https://www.youtube.com/watch?v=GycdGb92hfs

 

Pelle VET vem som mördade Palme.

 

Intressant intervju…

https://www.youtube.com/watch?v=OU3HqFJ8ApU

 

Ole D. har svaren på alla större mordfall…

 https://www.youtube.com/watch?v=eDQ1b9xT-_g&t=542s

 

Conny Larsson, skön lirare som är övertygad han sitter på svaret vem som sköt Palme. “Nu ska jag upp och knäppa den jäveln” heter Connys bok.

https://www.youtube.com/watch?v=fA0OH7tXAzc

 

Ett måste att lyssna på….

 https://www.youtube.com/watch?v=7bb9ht5vGT8

Fritz pekade på många brister.

 https://www.youtube.com/watch?v=-6ihWYf_p_Q

 

Walls böcker om Palmemordet är fascinerande; dock finns det inga belägg för tesen han lyfter fram att Stay Behind ligger bakom dådet.

 

Fascinerande research, dock tror jag inte på vittnet Roger Östlund. Det journalisten lyfter fram förutom att C.P. sköt fel person, visar han på korrupta poliser och den tanken är skrämmande.

https://www.youtube.com/watch?v=IbgQI28uZb8&t=2820s

 

Härligt klipp av Christer Pettersson där han kallar ett vittne för idiot.

 

En i raden många böcker, där fakta stoppas in i en teori. Var finns substansen? Bevis?

 https://www.youtube.com/watch?v=SdEjbktgO1c

 

En av de mest initierade böckerna i ämnet. Denna bok bör man ha läst om man skall diskutera Palmemordet på allvar.

https://www.youtube.com/watch?v=-QhkUfzFdTE

 

 

Intressant – tror Christer Peterson sitter på svaret mer eller mindre…

 https://www.youtube.com/watch?v=OZS2_JRQ4ww

 

Om du vill veta vilka slutsatser jag dragit ang. mordet på Palme, så mejlar jag gärna det till dig. Skriv ett e-mail till mig: andreroslund@outlook.com. Skriv bara “Palmemordet” så skickar jag med vändande post min teori.