Fleming Broman, Urskäkta Mitt Namn är Broman,

Fleming Broman

Krögaren Fleming Broman och hans liga tillverkade och sålde över 100 kilo amfetamin i mitten av 70-talet mitt bland kungligheter och nobless på Sandhamn. Han greps och dömdes för brottet och blev sedan infiltratör åt polisen i den tidens grövsta narkotika­kretsar.

Fleming Broman, född 13 januari 1938, svensk narkotikabrottsling, utbildad arkitekt. Huvudman i Sandhamnsligan. Drev på 1970-talet Stockholms Segelsällskaps klubbhus på Sandhamn i Stockholms skärgård. Dömdes 1975 till fem och ett halvt års fängelse för narkotikabrott. Han skrev efter frigivningen en självbiografisk bok med titeln Ursäkta, mitt namn är Broman (1982).

Hannes Holm har gjort en filmatisering av historien om Broman och Sandhamnsligan som heter Himlen är oskyldigt blå. Den hade premiär fredagen den 15 oktober 2010, på dagen 35 år efter att polisen avslöjande Sandhamnsligan.

Sprängningen av Sandhamnsligan utvecklade sig snabbt till ett av svensk kriminalhistorias mest uppmärksammade narkotikatillslag med kittlande detaljer kring huvudmännens lyxliv, snabbgående smugglarbåtar och knarkleveranser via förvaringsskåp i tunnelbanan. Mediernas stora intresse för händelsen kan även förklaras med att narkotikaverksamheten kunde sättas i direkt samband med Kungliga Svenska Segelsällskapets (KSSS) restaurang i Sandhamn. De efterföljande rättsprocesserna gav ytterligare näring åt mediecirkusen. Namnkunniga kändisadvokater som Leif Silbersky och Sune Haller dök upp som försvarare till narkotikabrottslingarna och debatten kring det svenska rättssystemet fortsatte. https://www.youtube.com/watch?v=LgsHVICSnfQ

Webb: https://www.andre-roslund.se

e-mail: info@andre-roslund.se

Total Page Visits: 907 - Today Page Visits: 1

4 kommentarer på “Fleming Broman

  1. TräffAde Flemming på 80talet jag var hans chaufför under några månader .han var säljare i ett Företag som sålde frukt och grönt .jag körde runt honom i småland eftersom han inget körkort hade.han introducerade faktiskt alla exotiska frukter i våra butiker såsom pappaya stjärnfrukt .ja alla dessa exotiska frukter och grönsaker i båra butiker som konsum och ica butiker.en rolig gubbe med många berättelser .slutade som truckförare på chokladfabriken i Kalmar

  2. Broman skriver om Sven Heurgren, världens första KO, som satte stopp för Bromans ”kundklubb” vars medlemmar utlovades rabatter i en massa butiker. Falskeligen, förstås, en typiskt Bromansgrej. Sven var , min första GD på Konsumentverket. Jag fick syn på Bromans text långt senare, och visade den för Sven.

    Resultatet blev att vi bytte böcker. Sven fick Bromans memoarer, jag fick hans😊. Dem har jag såklart kvar. Sven avled nyligen. Då tog jag fram memoarerna, och läste med vemod åter hans vänliga dedikation.

  3. En sak till. Tommy Lindström gav väl Broman en stor summa pengar, kontanter, att användas för att ta knarksmugglare på bar gärning? Men alla pengarna ”försvann”, och smugglarna kunde inte gripas. Det blev lite uppståndelse i media då, men sedan försvann alltsammans från löpsedlarna.

    Fler som minns detta?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll Up